beschrijving

Een nieuw te bouwen thuis voor de opdrachtgevers D + G. Naar eigen zeggen helemaal verliefd op de locatie. De kavel met zijn omgeving biedt rust, natuur en uitzicht. Dat uitzicht richt zich voornamelijk op de noord-oostkant van het perceel, een grote natuurvijver, oude eendenkooi prijkt in het landschap. In het noorden ligt de dijk die Maren- Kessel beschermt tegen het water van de Maas. Op de zuidkant ligt de Provincialeweg, een weg waar doorgaans hard gereden wordt waardoor het landschap in een ‘flits’ wordt ervaren. Huizen aan de Provincialeweg zijn eenvoudig van opzet, een kap haaks of parallel aan de weg met bijgebouwen eveneens met kapconstructie. Aan de Noordzijde van de Provincialeweg staan de huizen op grote afstand van de weg, veelal verscholen achter struweel en hoge bomen. De woningen hebben een boerderijachtige opzet; een voordeur aan de straat voor formeel ontvangst en een open en informele kant aan de achterzijde van het boerenbedrijf.

De principaal is erg gecharmeerd van het boerenerf, een huis met een bijgebouw met een binnenplaats. Een binnenplaats die wel contact aangaat met de straat, maar waar mogelijk zich ontrekt en een patio vormt. Deze patio is uitganspunt geweest in het ontwerp, twee maal per jaar geeft de familie een groot familiediner. Het beeld is de gedekte tafels uit de reclame van Grand Italia, waar onder de dakplatanen een groot diner voor 80 mensen wordt georganiseerd. De Patio is het einige stukje tuin dat op het zuiden is georiënteerd en daarmee de meeste zonuren heeft.

De Keuken ligt op een centrale plek in het ontwerp, toegankelijk vanuit de patio, het noord-oost terras en woonkamer en werkruimte. Vanuit de keuken zijn er vista’s gemaakt op het landschap. Een langgerekt bandraam kijkt uit op de dijk en een uitgespaart deel uit een muur maakt een schilderij op de natuurplas naast het huis. Vanuit de werkruimte aan de voorzijde heeft men zicht op zowel de informele als de formele kant. Omdat er vanuit huis gewerkt wordt heeft de opdrachtgever de wens om te kunnen genieten van het uitzicht, maar ook zicht op eventuele arriverende klanten. Het grote raam in de voorgevel (zuidwest) is uitgericht vanuit de trap en de vestibule. Dit raam staat op een van de assen van het huis. Vanuit dit raam kan men door het hele huis naar de achtertuin kijken. Een tweede as bevindt zich op het deurkozijn bij de keuken naar de patio en de schuipui naar het noord-oost terras, vanuit hier kan men kijken naar de binnenplaats en de natuurplas.

De woonkamer van het huis ligt op de noord-west kant, een volledig glazen volume geheel gericht op het landschap. Naarmate men meer naar de achterzijde (natuur) van de woning beweegt, wordt het huis transparanter. Dit heeft alles te maken met het toekomstige wandelpad langs het huis. Om de bewoners de gewenst privacy te geven, beweegt het huis dus van introvert (provincialeweg) naar extravert (natuur).

woonhuis D + G

Het woonhuis is ontworpen op het perceel aan de Provincialeweg 55 in Maren-Kessel

gegevens

woonprogramma:

inhoud:

oppervlak:

bouwjaar:

bouwtijd:

bouwkosten:

adviseurs:

aannemer:

 

Social hosted video URL is empty.
Related Projects
Contact

Hoe kunnen wij u helpen?

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Start typing and press Enter to search