Brede school de Zandkampen Zaltbommel

BREDE SCHOOL IN ZANDKAMPEN, ZALTBOMMEL
Deze Brede school in de wijk Zandkampen is ontstaan uit een uitbreidingsbehoefte van twee scholen: De Spelwert en De Leiboom. De parkachtige omgeving gaf al snel de inspiratie om het gebouw te ontwerpen als een boomhut. Door het architectonische concept van een boomhut zijn we tot een ontwerp gekomen van een gebouw waarin we ruimtes scheppen om een kind zich in geborgenheid thuis te laten voelen en zich zodoende optimaal te kunnen ontplooien.

Doormiddel van twee blauwe, artificiële bomen hebben we de nieuwbouw verbonden aan de bestaande school. Bij regenachtig weer ontstaat er onder de boom een verspringend patroon van droge plekken, als het regent dan kan in iedereen het kind weer naar boven komen.

Over dit multifunctionele schoolgebouw

Het concept van de boomhut is vormgegeven door de gymzaal in het hart van het gebouw te situeren. Als een ring liggen de lokalen om deze centraal gelegen gymzaal. De gang om de gymzaal functioneert daardoor ook als geluidsbuffer. Doordat de gymzaal iets lager dan de verdieping van de lokalen verzonken in het gebouw ligt, ontstaat er ook een mogelijkheid om een podium te maken tussen de personeelsruimte en de gymzaal.

Het schoolgebouw wordt optimaal benut want het huisvest niet alleen de twee genoemde basisscholen, maar biedt ook onderdak aan een BSO en een peuterspeelzaal. Daarnaast doet het gebouw buiten de schooltijden dienst als een wijkvoorziening voor diverse sport, – en muziekverenigingen en overige culturele en maatschappelijke organisaties.

ArchitectSebastiaan Robben (in dienstverband bij De Twee Snoeken)
LocatieZaltbommel
Inhoud11.000 m³
Oppervlak3.200 m²
Bouwjaar2012
CategorieWerken en leren, Interieur, School
Delen
SROM - Zandkampen.3

Duurzaam schoolgebouw in Zaltbommel

Dat het gebouw compact en multifunctioneel ontworpen is, draagt bij aan een duurzaam gebouw. Ook voor de materialisatie hebben we duurzame keuzes gemaakt. Het metselwerk op de begane grond is gecombineerd met houtskeletbouw op de verdieping. Voor de vormgeving van de “boomhut” hebben we samen met Rockpanel onderhoudsarme gevelbeplating ontworpen die aansluiten bij het architectonisch concept van de boomhut.

Het gebouw is voorzien van goede isolatie, een warmtepomp en een ventilatiesysteem waarbij op een natuurlijke wijze boven de plafonds continu frisse lucht de ruimten in wordt geblazen. In het interieur zijn veel Cradle to Cradle (C2C) producten toegepast.