Felix Postma Huisartsen praktijk Lith

NIEUWE HUISARTSENPRAKTIJK IN HET CENTRUM VAN LITH

De nieuwe huisartsenpraktijk van Lith en omgeving wordt gerund door Simone Postma en Willibrord Felix. Ze hebben de praktijk van de Lithse huisarts Wijnhoven overgenomen die na 27 jaar afscheid nam van zijn patiënten. Sinds 2023 zijn ze in een nieuw gebouw getrokken wat SROM architecten voor hen heeft mogen ontwerpen. De nieuwe praktijk staat aan het Antoon Coolenplein middenin het hart van het dorp.

Over deze moderne praktijk

Op de begane grond zijn de behandelruimtes en de apotheek gesitueerd en de spreekkamers bevinden zich op de eerste verdieping. op de tweede verdieping is een appartement gemaakt voor dokter Postma. De apotheek is uitgerust met een automaat, waar medicijnen op ieder mo ment kunnen worden afgehaald. De nieuwe praktijk is van alle gemakken voorzien.

De plaatsing van het gebouw in het hart van het dorpskern draagt bij aan de functie van een dorpshuisarts. Felix en Piostma zijn van mening dat een huisarts midden in de samenleving hoort te staan en dat daarom de praktijk ook fysiek centraal. moet liggen in het dorp.

ArchitectSebastiaan Robben
LocatieLith
Bouwjaar2023
CategorieWerken en leren, Stedenbouw, Wonen
Delen
OpdrachtgeverFelix Postma huisartsen

Duurzame huisartsenpraktijk in Lith

De nieuwe huisartsenpraktijk van Lith is een duurzaam ontworpen gebouw. Er is een grondgebonden warmtepomp toegepast. Deze warmtepomp zorgt voor een efficiënte manier van verwarmen en koelen door middel van de vloerverwarmingsslangen in de vloer. Door passief te koelen wordt er in de zomer warmte in de grond gebracht, wat in de winter weer gebruikt wordt voor het verwarmen.

Daarnaast is er voor de ventilatie gekozen voor een systeem met warmteterugwinning. Daardoor vindt er continu luchtverversing plaats in de praktijk. Verder is er extra aandacht besteed aan de geluidsisolatie tussen de verschillende (spreek)ruimtes.

Tevens is er een gevelsteen toegepast die eenvoudig hergebruikt kan worden doordat ze niet traditioneel gemetseld zijn, maar op dusdanig gemonteerd met nauwelijks gebruik van specie of lijm waardoor het mogelijk wordt om in de toekomst de gevel te demonteren en elders een tweede leven te geven.

Het Brabants Dagblad schreef een artikel over deze moderne huisartsenpraktijk: