Frankendael
school Amsterdam

MONUMENTALE BASISSCHOOL IN WATERGRAAFSMEER, AMSTERDAM
Deze opdracht bestond uit de uitbreiding, renovatie en gevelrestauratie aan de Frankendaelschool aan de Von Liebigweg in Amsterdam in de wijk Watergraafsmeer. De basisschool was al jaren niet onderhouden en verkeert in een slechte staat. Het betreft een klein schoolgebouw dat dateert uit 1956 met sinds enkele jaren een monumentale status. De school bestaat uit vijf klaslokalen en een VVE (voor- en vroegschoolse educatie).

Over deze uitbreiding, renovatie en restauratie

In eerste instantie zou de school slechts gerenoveerd worden, maar vanwege de monumentenstatus werd de school gerestaureerd. In samenspraak met de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam is er een kleurenonderzoek gedaan en is de gevel gerestaureerd. De kozijnen van het pand hebben hun oorspronkelijke kleur weer gekregen en zijn daarnaast voorzien van dubbel glas.

Het bestaande dak is geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakbedekking. Inpandig zijn alle bouwkundige vloeren gehandhaafd, maar zijn de vloerafwerking en de plafonds gesloopt en vervangen. Enkele wanden zijn verwijderd voor aanpassing aan het nieuwe ontwerp. Naast de renovatie van 5 klaslokalen, zijn het speellokaal, de toiletruimten, docentenkamer en kantoorruimten aangepast.

ArchitectSebastiaan Robben
LocatieAmsterdam
Inhoud3.600 m³
Oppervlak1.200 m²
Bouwjaar2015
CategorieWerken en leren, Interieur, School
Delen
SROM - Frankendael.4

Uitbreiding renovatie en restauratie van een school in Amsterdam

Naast de bouwkundige verbeteringen aan het gebouw, zijn ook de installaties geüpdatet. Er is een nieuwe E- en W- installatie aangebracht. Hierbij is een lichtmanagementsysteem met Organic Response toegepast. Een sensor voor aanwezigheidsdetectie zorgt dat de verlichting aan gaat wanneer er mensen in de ruimte komen en uitgaat in geval van afwezigheid. Hierdoor brandt de verlichting slechts wanneer dat nodig is. Op basis van intelligente aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing is, in combinatie met led-lichtbronnen, een energiezuinige verlichtingsinstallatie gerealiseerd.

Aan de achterzijde van de school is een aanbouw gerealiseerd. Deze aanbouw is bestemd voor de huisvesting van de VVE.