Herman Broerenschool Rosmalen

SCHOOL VOOR SPECIAAL ONDERWIJS EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS IN ROSMALEN
Aan de Waterleidingstraat in Rosmalen staat een speciaal onderwijs school in opdracht van stichting ZMLK-oost. Het gebouw biedt plaats aan zorgklassen speciaal en voortgezet speciaal onderwijs en de leerklassen bovenbouw speciaal onderwijs. De school is ingedeeld in 6 clusters van ieder 4 klassen en is daarmee met een totaal van 24 klassen en ongeveer 500 leerlingen een grote school te noemen. De school heet tegenwoordig Hub Rosmalen en is de hoofdlocatie van Hub Noord-Brabant.

Over deze school voor onderwijs en begeleiding

Het gebouw beschikt over alle faciliteiten die nodig zijn om aan de speciale wensen van deze doelgroep te voldoen. Daarbinnen werken ze in verschillende clusters. Hiermee wordt kleinschaligheid gerealiseerd binnen een grote school. Naast een eigen ruimte per klas, waar leerlingen individueel of in kleine groepjes kunnen werken, zijn er multifunctionele ruimtes om te leren en te spelen. De hoofdlocatie heeft bovendien praktijklokalen voor groen, techniek, arbeidstraining, zorg en welzijn en muziek.

Ook zijn gymzalen en een schoolbibliotheek aanwezig. Verder beschikt het gebouw over een fysiotherapieruimte en een zwembad met een beweegbare bodem. Hier worden ook zwemlessen gegeven op diverse niveaus; van watergewenning tot het oefenen voor een zwemdiploma.

ArchitectSebastiaan Robben (in dienstverband bij De Twee Snoeken)
LocatieRosmalen
Inhoud16.500 m³
Oppervlak5.500 m²
Bouwjaar2009
CategorieWerken en leren, Interieur, School
Delen
SROM - Herman Broeren School.5

Basis-, en praktijkonderwijs in Rosmalen

De school staat in een mooie groene setting en maakt deel uit van de parkstructuur van de Binckhorst. Dat brengt met zich mee dat er veel bestaande bomen op het terrein staan. Al deze bomen zijn van waarde voor de parkstructuur en bovendien hebben ze veelal een monumentale status. De uitdaging bestond uit het zoveel mogelijk handhaven van de bestaande bomen. De slingerende vorm van de gebouwen komt voort uit deze bestaande bomenstructuur. Bijkomstig aan de drie slingerende gebouwen zijn de overzichtelijke buitenruimtes die op natuurlijke wijze ontstaan. De twee pleinen hebben na de oplevering van het gebouw een mooie groene inrichting door de gehandhaafde groenstructuren.

De twee gebouwen die in een hoek aan de buitenkant liggen van het terrein bieden ruimte aan de praktijklokalen voor zorgplus klassen. Daartussen “slingert” het gebouw waar onder andere de kantoorruimtes, de aula en het zwembad zijn gesitueerd.

De afdelingen beschikken door deze indeling ieder over een eigen speelplaats, zodat leerlingen altijd voldoende ruimte hebben. De meest kwetsbare leerlingen met een zeer intensieve begeleidingsvraag kunnen terecht op de patio, die grenst aan hun eigen klas. Elk cluster van vier klassen is ook voorzien van een eigen toiletgroep en verzorgingsruimte.