Hof van Deursen

12 WONINGEN IN DE LAAGSTRAAT, DEURSEN

In opdracht van een ontwikkelende aannemer zijn aan de Laagstraat in Deursen twaalf nieuwe woningen gerealiseerd. De woningen staan in een landelijke setting, grenzend aan het buitengebied. Negen woningen zijn uitgevoerd als rijwoningen en de resterende drie als vrijstaande woningen. Het ensemble is ontworpen als een boerenerf met de twee vrijstaande woningen en de twee woonblokken als ‘stallen’ eromheen.

Over deze seriematige woningbouw

Aan de Dorpenweg bij het dorpje Deursen ligt een hofje dat bereikbaar is vanuit de ventweg. Dit hofje was ooit een boerderij, bestaande uit een voorhuis en meerdere schuren. Het behouden van de uitstraling van een boerenerf was voor het nieuwe plan een randvoorwaarde opgelegd door de gemeente Oss. Stedenbouwkundig is dan ook de oorspronkelijke structuur als concept overgenomen.

De woningen zijn neergezet als een referentie naar de oorspronkelijke woning, stallen en schuren die er voorheen stonden. Op die manier proberen we de oude en de nieuwe context in elkaar over te laten gaan.

ArchitectSebastiaan Robben
LocatieDeursen
Inhoud400-500 m³
Oppervlak7.000 m²
Bouwjaar2020
CategorieWonen, Stedenbouw
Delen
SROM - Hof van Deursen - Sfeerbeeld 3

Seriematig woningbouwproject in Deursen

In de grote lange schuurachtige volumes zijn de kappen laag doorgezet en zit er een seriematig woningbouwprogramma in verstopt. Aan de weg staat een langskap en daarachter staat een samengesteld volume dat zou kunnen hebben gefungeerd als machineschuur. In het plan is ook een nog vrijstaande villa (wit in het plaatje) opgenomen die verscholen ligt achteraan op het terrein en tevens is ontworpen als een schuurwoning.

Voor de materialisatie en het kleurgebruik hebben we gekozen voor een rode baksteen en zwarte keramische pannen. Dit kleur- en materiaalgebruik sluit aan bij de gewenste agrarische uitstraling. Alle woningen zijn uitgewerkt volgens de BENG norm en voorzien van een warmtepomp in combinatie met PV cellen.