KindPark Boekel

KINDCENTRUM IN BOEKEL
Het KindPark Boekel is een groen park midden in het centrum van Boekel. We hebben hier een gebouw mogen ontwerpen waar Kindcentrum De Regenboog met Dagopvang, Peuteropvang, Basisonderwijs en Buitenschoolse Opvang is gehuisvest samen met OBS Uilenspiegel en sporthal de Burcht. Samen met Kindcentrum Octopus vormen zij de beste omgeving voor het kind om tot ontwikkeling te komen. Opvang en sport vormen daarbij een belangrijke rol en zijn daarmee volledig geïntegreerd in het KindPark.

Over dit moderne kindcentrum

De vormgeving van het ontwerp is geïnspireerd op een Möbius. De doorlopende vorm is terug te vinden in zowel het interieur als in het exterieur van het Kindcentrum. Net als de Möbius heeft het gebouw een doorlopende structuur. Door de rondingen die in het gebouw zijn aangebracht, wordt de Möbius vorm extra kracht bijgezet. Het Kindcentrum is als een paviljoen in het park geplaatst.

De plaatsing van het gebouw in het park zorgt ervoor dat bestaande groenstructuren konden blijven en er een natuurlijke verdeling van schoolpleinen is ontstaan tussen de drie scholen. De bestaande groenstructuur van beuken die een rechte lijn door het park vormt, is in het ontwerp als as overgenomen. Op deze as is de entree vormgegeven.

ArchitectSebastiaan Robben
LocatieBoekel
Inhoud10.000 m³
Oppervlak3.500 m²
CategorieWerken en leren, School
Delen
SROM - KindPark Boekel.2

Duurzaam schoolgebouw in Boekel

KindPark Boekel is een duurzaam gebouw met een Gemeentelijke Prestatie Richtlijn (GPR) score van 8,7. Onder het schoolplein is een voorziening getroffen waarmee in de winter het gebouw verwarmd kan worden met een warmtepomp die warmte onttrekt aan het opgepompte grondwater uit de warme bron. Het grondwater koelt af en wordt weer teruggepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit afgekoelde water weer opgepompt en gebruikt als passieve koeling.

Ook het multifunctionele gebruik van de verschillende functies heeft een grote bijdrage aan de duurzaamheid van het KindPark. Zo wordt de sporthal niet alleen gebruikt voor de gymlessen van de drie basisscholen, maar ook voor de Buitenschoolse Opvang en heeft het daarnaast ook een functie als wijkvoorziening. Het gebouw is tevens voorzien van PV panelen om elektriciteit op te kunnen wekken.