Ontmoetingsplein Mellepark, Uden

MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE IN MELLE, UDEN
In de wijk Melle, aan de oostkant van Uden hebben we een nieuwe multifunctionele accommodatie ontworpen. Naast de ontmoetingsfunctie van wijkcentrum de Kom In, is er een Kindcentrum in gerealiseerd met daarin de scholen, De Palster en De Camelot met tevens hun kinderopvang Kanteel. Het gebouw biedt ook huisvesting aan sporthal Mellepark met daarin drie sportzalen. Een daarvan is exclusief voor de turnvereniging V&K met bijbehorende specifieke voorzieningen.

Over dit ontmoetingsplein

We hebben dit gebouw ontworpen in opdracht van stichting SAAM in combinatie met KIEM Onderwijs en de Gemeente Uden. Voor dit ontwerp hebben we al in een vroeg stadium intensief samengewerkt met de bouwer van dit project Van der Heijden bouw en ontwikkeling waarmee we ook Kindpark Boekel hebben gerealiseerd. Wij zijn van mening deze samenwerking van grote meerwaarde is voor het eindresultaat.

Het gebouw is als een paviljoen in het park geplaatst. Een alzijdig gebouw dat zich naar alle kanten presenteert. Door het complex van twee verdiepingen een totale hoogte te geven van 8 meter, zijn in het gebouw prettige hoge ruimtes ontstaan. De opengewerkte gevels zorgen voor veel daglicht in de grote ontmoetingsruimte.

ArchitectSebastiaan Robben
LocatieUden
Inhoud15.000 m³
Oppervlak4.400 m²
Bouwjaar2020
CategorieWerken en leren, School
Delen
SROM - Ontmoetingsplein Mellepark.6

Duurzaam schoolgebouw in Uden

Diverse ruimtes zijn dusdanig in het plan gesitueerd dat ze door beide scholen gebruikt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn de mediatheek en de personeelsruimte. Verdere duurzame aspecten aan het gebouw zijn dat het volledig gasloos en energiezuinig is. De accommodatie is tevens voorzien van een grijs water circuit waardoor de toiletten met regenwater worden doorgespoeld.

Het dak is grotendeels uitgevoerd als een sedum dak dat niet alleen zorgt voor een uitstekende isolatie, maar ook zorgt voor goede inpassing in de groene structuur van het Mellepark. De parkachtige omgeving is in het ontwerp doorgetrokken door de scholen uit te rusten met een groene speelplaats. Het is een duurzaam energieneutraal gebouw geworden dat naast veel aandacht voor milieu en mens ook ruimte maakt voor meer groen in de wijk.

Het Brabants Dagblad schreef meerdere artikelen over dit succesvolle ontmoetingsplein: