Woonhuis A + J

VILLA IN VELMOLEN, UDEN

Deze woning staat in Velmolen, een uitbreidingswijk van Uden. De woning is gebouwd op een dubbel kavel. De breedte van de kavel is door SROM architecten goed gebruikt door een woning met een ‘langskap’ te ontwerpen. De meeste kavels in Velmolen zijn hier te smal voor door de geringe afstand tot hun buurpercelen. In tegenstelling tot de hier veelvoorkomende geschakelde woningen, heeft SROM architecten een villa kunnen ontwerpen die door de maatvoering van de kavel zijn vrijstaande karakter behoudt.

Over deze eigentijdse villa

De juxtapositie in de voor-, en achtergevel zorgt ervoor dat er iets spannends gebeurt in het volume. In het aanzicht zijn twee contrasterende vlakken geplaatst met beiden een repeterende kolommenstructuur. Het verschil tussen de donkere gevel van het hoofdvolume en de voorliggende lichte gevel zorgen voor een interessant beeld en een mooi lijnenspel. Het hoofdvolume is uitgevoerd in een gemêleerde baksteen en de omliggende uitbouwen zijn uitgevoerd in een wit gekeimde baksteen.

Door onderscheid te maken tussen het donkere hoofdvolume van het gebouw en de lichte delen wordt erin voorzien dat de woning niet te kolossaal wordt, maar dat een kleine schaal behouden blijft.

ArchitectSebastiaan Robben
LocatieUden
Inhoud1200 m³
Oppervlak300 m²
Bouwjaar2019
CategorieWonen, Woonhuis
Delen
OpdrachtgeverA + J
SROM - 2. Woonhuis A + J

Eigentijdse villa in Uden

De woonwensen van de opdrachtgever zijn door SROM architecten vertaald naar een doorwrocht programma van eisen waarbij de opdrachtgever in het bijzonder de wens had om veel lichtinval in de woning te krijgen. Hierin is ruimschoots voorzien door de grote raampartijen aan de voorzijde van de woning die naast het verschaffen van veel licht in de woning ook een mooi uitzicht geven op het park aan de voorzijde van de woning. Een tweede belangrijke wens van de opdrachtgever was om de leefruimtes zoals de woonkamer en de keuken, zowel aan de voor-, als achtertuin te situeren. Het ontwerp van een woning met een “langskap” leent zicht uitermate goed voor een indeling die aan deze wens invulling geeft.

SROM architecten heeft de opdrachtgever aangenaam verrast door de buitenruimtes te integreren in de woning. Hierdoor ontstaat een rustiger beeld dan wanneer er allerlei samengestelde volumes van binnen-, en buitenruimtes zijn. Op de verdieping zijn drie grote slaapkamers gemaakt die van een dusdanig formaat zijn dat het mogelijk is om deze te splitsen indien gewenst. Dit maakt de woning extra courant. Om de woning comfort te bieden tegen lagere kosten is het gebouw uitgerust met een bodemwarmtepomp.