Woonhuis bosvilla Bennekom

UITBREIDING VAN EEN BOSVILLA IN HET BUITENGEBIED

In het buitengebied, midden in de bossen van Bennekom op de grens van de Veluwe en het Renkums Beekdal, ligt een prachtige karakteristieke bosvilla. De villa had jarenlang leeg gestaan. In 2017 hebben de nieuwe bewoners de woning volledig gerenoveerd en gemoderniseerd, daarbij is ook een grote aanbouw aan het huis gebouwd, die de functie van woonkamer vervult. Op de plaats van de oude woonkamer en keuken is een grote leefkeuken en een kantoor gemaakt.

Over deze bosvilla

Met de positionering van de aanbouw hadden we te maken met een bijzondere archeologische waarde op het perceel. Er liggen namelijk vier grafheuvels uit de prehistorie waar (uiteraard) niet op gebouwd mag worden. De oorspronkelijke villa is gebouwd op een hoger gelegen deel van het perceel en is gericht op het zuiden. Hoewel de villa gesitueerd is aan een prachtige grote voortuin, is de gevel van het oorspronkelijke hoofdgebouw vrijwel gesloten. Daarom hebben we ervoor gekozen om de aanbouw niet alleen aan de achterzijde, maar ook aan de voorzijde heel transparant te ontwerpen.

Het hoofdgebouw is opnieuw ingedeeld waarbij de oude keuken en woonkamer zijn getransformeerd naar een moderne leefkeuken en een kantoor. Op verdieping hebben we een hele nieuwe plattegrond gemaakt met een hoofdslaapkamer die voorzien is van een badkamer en suite, twee gasten slaapkamers en een extra badkamer.

ArchitectSebastiaan Robben
LocatieBennekom
Inhoud900 m³
Oppervlak200 m²
Bouwjaar2017
CategorieWonen, Transformatie, Villas
Delen
SROM - Bosvilla Bennekom - Achteraanzicht

Eigentijdse aanbouw in Bennekom

Onze opdrachtgever had voor de aanbouw de specifieke wens voor een uitgesproken en moderne uitbreiding van het jaren 70 ontwerp van het oorspronkelijke gebouw. Voor de materialisatie hebben we gekozen voor de toepassing van COR-TEN-staal wat met zijn warme bruine kleur in combinatie met het groene dak uitstekend past in de bosrijke omgeving. Het gebruik van grote glaspartijen zorgt voor een weerspiegeling van die omgeving op de gevel waardoor de aanbouw op natuurlijke wijze opgaat in zijn context.

Het groene dak heeft een hoge isolatiewaarde en zorgt samen met de zonnepanelen op het oorspronkelijke gebouw voor de verduurzaming van het geheel.