beschrijving

Kappen beëindigen de totale hoofdbebouwing. Alleen aan de achterkant van de hoofdbebouwing mogen platte uitbouwen komen zoals een serre. Lessenaarsdaken zijn niet toegestaan.

1 laag met kap
goothoogte 3,5 meter
nokhoogte 9 meter
dakhelling tussen 25 en 60 graden

De nieuw te bouwen woningen moeten aansluiten bij het karakter van de bestaande woningen en tegelijkertijd de vernieuwing in de wijk uitstralen. Het schuin plaatsen van de hoofdvolumes maakt in stedenbouwkundige zin een verknoping met de bestaande structuur.

De opdrachtgevers hebben voor dit kavel gekozen vanwege de vrije uitkijk naar het park, maar voorzagen veel problemen met het schuin geplaatste hoofdvolume. De privacy-gevoelige kant aan het park leverde eveneens zorgen. De opdrachtgever wil geen hek plaatsen tegen de verplichte groenstrook, omdat dit het uitzicht belemmert en zijn gevoel van vrijheid wegneemt. Uit stedenbouwkundig oogpunt vonden wij dat de kant van het park ook een voorgevel verdiende. In overleg met de stedenbouwkundige van de gemeente Oss is besloten om de nokrichting te draaien.

Om het privacy vraagstuk op te lossen hebben we een intermediair gemaakt tussen de tuin en de woning. Een intermezzo in de vorm van een Giardinio Segreto. Het is als het ware de patio die de overgang tussen tuin en huis vormgeeft. Deze patio is ambivalent, tegenstrijdig met wat normaliter een patio doet. De Patio omsluit niet de ruimte en onttrekt deze ruimte niet van de buitenwereld, maar is doormiddel van draaiende luiken te openen met zicht op het park.

Met de keuze om het huis op het park (zuid) te richten ontstond ook de plek van het parken op het noorden. De entree naar de woning ligt eveneens aan de noordkant. De entree is een inkassing in de het volume. Het vormt een droge binnenkomst. Aan de zuidkant is deze inkassing omgezet in een uitstulping en vormt een vista naar het park. In deze uitstulping is een terras gemaakt dat open is naar het park, vanuit dit terras loopt een boardwalk langs het park.

Vanuit de opdrachtgever is een sterke wens uitgesproken om de woning modern vorm te geven. Op een abstracte manier is het landelijke wonen in het ontwerp verwerkt. De dakkapellen zijn als hooideuren op de goot ontworpen. In de voorgevel is een groot raamvlak gemaakt met daarin draaibare luiken (zonwering). De gevel heeft daardoor een veranderend uiterlijk. Als de luiken gesloten zijn dan ontstaat er een zeer abstract beeld van twee ramen die met elkaar een compositie aangaan. Als de luiken open zijn, dan heeft het met name in de avond (als de lichten binnen aan zijn) een vervreemdend effect op de voorbijganger. De woning staat op een prominente plek in de wijk, en kan met dit ontwerp een prominente plek in de wijk krijgen, als het ware een bakenfunctie vervullen.

Het ontwerp van de woning gaat uit van traditionele basisvormen, de kappen staan onder een hoek van 45 graden. De muren zijn van rood wasserstrich waalformaat metselwerk. De daken zijn bedekt met keramische pannen, muren afgedekt met zink en pergola van verzinkt staal. Het zijn uiteindelijk de uitsneden, inkassingen en uitstulpingen in het volume die de woning de moderne uitstraling geven.

woonhuis M + H

Het woonhuis wordt gebouwd in Horzak, gemeente Oss. Het huis komt aan de macharenseweg te staan. Alle huizen in Horzak moeten ontworpen worden onder één kap.

gegevens

inhoud: 1100 m³

oppervlak: 190 m²

bouwjaar: 06-2016 (start bouw)

bouwtijd: 1 jaar

team: Kantoor Princen, Timax, constructiebureau Landerd

aannemer: Van Erp Dollevoet BV

Related Projects
Contact

Hoe kunnen wij u helpen?

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Start typing and press Enter to search